tiistai 1. maaliskuuta 2011

Australian Hamahakit

Eilen kavimme tyttoporukalla nauttimassa kuulemma WA:n tai ainaskin Bunburyn parhaat fish&chipsit Aristo's ravintolassa meren aarella. Ja voin kylla sanoa, etta kyllahan se fisu hyvalle maistuikin, eika ranskiksissakaan mitaan moitittavaa ollut. Mutta myyjalla oli koko kasivarsi punainen ja tokihan joku sitten kysy, etta mika siihen on kayny ja kertoi, etta hamahakki puraisi. Tasta alko sitten melkonen hamahakki keskustelu, silla jalki oli nimittain melko kaamean nakonen ja purema oli jo melkein 2 viikkoa vanha. Kyseinen hamahakki oli white tailed spider, mista on liikkunut melko epailyttavia tarinoita median parissa ja hamahakki on saanu totuutta pahemman maineen. On totta, etta purema voi koitua tuskalliseksi, mutta suurimmaksi osaksi kyseessa on siis tulehtuminen, eika niinkaan itse hamahakin myrkky.
Eras brittilainen ystavamme hostellilla kertoi tarinan kaveristaan, jota oli kyseinen hamahakki myoskin puraissut. Kolmeen viikkoon ei ollut mitaan ongelmaa ja yhtakkia mies oli mennyt niin huonoon kuntoon, etta joutui makaamaan sairaalassa 9kk ja menetti jalkansa pureman vuoksi. Tokihan taman jalkeen koko hostellin tytot oli paniikissa, koska kyseinen hamahakkihan elelee myos ihan taalla Bunburyssa ja saattaa loytya peitoista yms.

Viime yon hamahakkikuvien tayteisen sangyssa pyoriskelyn jalkeen paatin ottaa vahan enemman selvaa tasta kyseisesta hamahakista, silla aikaisemmin olin kuullut, etta funnel web spider on australian hamahakeista ainoa, jonka purema on todellakin vaarallinen. Vaheksymatta tietenkaan muita hamahakkeja, mutta funnel web on ainoa, jonka tiedetaan tappaneen ihminen kahdessa tunnissa (ei kuitenkaan vuoden 1984 jalkeen, jolloin vastamyrkky kehitettiin!), mutta usein ongelmat muiden hamahakkien kanssa johtuvat siis haavan tulehtumisesta, eika niinkaan itse myrkysta.
Ja kyllahan sielta sitten loytyikin hieman lohduttavampaa tietoa, eli white tailed hamahakin myrkky ei todistetusti ole aiheuttanut vakavia ongelmia, vaan kyseessa saattaa tosiaankin olla muut bakteerit, jotka ovat pesiytyneet haavaan. Tietenkin myos myrkky aiheuttaa melko kivuliaan pureman, mutta luultavasti tulen kuitenkin selviytymaan puremasta menettamatta raajoja!
Taas nousi hirvea kohu aiheesta, mista suurin osa ei tieda huhupuhetta kummempaa. Ja nyt on ainakin itsella huomattavasti turvallisempi olo jalleen, kun on tehnyt taustatutkimusta ja oikeasti lukenut faktoja asiasta, mista ei itsellakaan ollut harmainta aavistusta aikaisemmin. Tuskinpa olin edes kuullut nime white tailed spider ennen eilista.

Saadakseni blogiin eloa, voisin laittaa kuvia mainitsemistani hamahakeista, mutta luulen, etta mikali ystavani V eksyy blogia lueskelemaan, ei ole suotavaa kiusata raukkaa allottavilla hamahakin kuvilla. Sen sijaan laitan yhden niista lukuisista linkeista, mista lueskelin tietoa hamahakeista, mikali joku on kiinnostunut faktoja tarkistelemaan :)
http://www.outback-australia-travel-secrets.com/australian_spiders.html#australian-spiders-redback

3 kommenttia:

  1. Me pelättiin ausseissa näitä: http://en.wikipedia.org/wiki/Redback_spider

    Mutta tosiaan mua joku hämis pääs siellä puremaan ja voin kertoa, että tappava tai ei niin ei se kipu kivaa ole:D
    Toivottavasti et törmää noihin (:

    VastaaPoista
  2. Haha :D Joo en ma sanonukkaa, etta se mukavalta tuntuu :D eli siis edelleen mieluusti valttaisin kohtaamiset hamahakkien kanssa, mutta eivat ihan NIIN vaarallisia kuitenkaan oo, mita backpackereiden suussa tarinat kulkee :) Niinku kaiken muunkin suhteen tietenkin.. :D
    Ja melko ilkeelta kylla naytti sen eilisen tytonki kasivarsi! Ranteesta kyynartaipeeseen asti punanen ja laikikas..

    VastaaPoista
  3. hyi hyi ällöt hämikset! Toivottavasti vältyt puremilta loppuun asti!

    Nyt oon itseasiassa Vantaalla artsin luona, ja nämä kuvat on sieltä. :) (minä kylläkin sisustin kröhöm ;) ) Kutsun sut kyllä mielelläni myös tänne kyläilemään, ja tampereelle ilman muuta myös :) Tampereen kämpästäkin on postaus jossain päin täällä blogissa, siellä on kuvia siitä.

    VastaaPoista